پوکی استخوان عامل اصلی در ضعیف و شکننده شدن استخوانهای شما میشود. شما می توانید با درمان و ورزش از کاهش تراکم استخوان جلوگیری کنید. اگر بالای 65 سال دارید یا سابقه خانوادگی پوکی استخوان دارید، از پزشک خود در مورد آزمایش تراکم استخوان بپرسید. ما در این مقاله ب توضیح مهمترین علائم پوکی استخوان خواهیم پرداخت و راهکارهایی را برای درمان پوکی استخوان معرفی خواهیم کرد.
پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان بیماری است که استخوانها را ضعیف میکند. این باعث می شود استخوانهای شما نازک و ضعیفتر از آنچه که باید باشند، عمل کنند. افراد مبتلا به این بیماری بسیار بیشتر احتمال دارد که شکستگی استخوان را تجربه کنند. استخوان معمولاً به اندازه کافی متراکم و قوی هستند که وزن شما را تحمل کنند و بسیاری از ضربهها را جذب کنند. با افزایش سن، استخوانها به طور طبیعی مقداری از تراکم و توانایی خود را برای رشد مجدد (بازسازی) از دست میدهند. اگر مبتلا به این عارضه هستید، استخوانها بسیار شکنندهتر از آنچه باید باشد، و بسیار ضعیفتر هستند.
اکثر مردم تا زمانی که Osteoporosis باعث شکستن استخوانشان نشود، نمیدانند که به آن مبتلا هستند. این عارضه میتواند هر یک از استخوانها را بیشتر در معرض شکستگی قرار دهد، اما استخوانهایی که بیشتر درگیر میشوند عبارتند از:
- باسن (شکستگی لگن)
- مچ دست
- ستون فقرات (شکستگی مهره ها)
پوکی استخوان چقدر شایع است؟
Osteoporosis در افراد بالای 50 سال شایع است. پزشکان تخمین میزنند که نیمی از تمام افرادی که در بدو تولد زن و از هر 4 نفری که در بدو تولد بالای 50 سال به دارند، 1 نفر مبتلا به این بیماری است. مطالعات نشان داده است که از هر 3 بزرگسال بالای 50 سال، 1 نفر که به Osteoporosis مبتلا نیستند، درجاتی از تراکم استخوان (استئوپنی) کاهش یافته را دارا می باشد. افراد مبتلا به استئوپنی علائم اولیه پوکی استخوان را دارند. اگر درمان نشود، استئوپنی میتواند به این عارضه تبدیل شود.
علائم پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان مانند بسیاری از بیماریهای دیگر علائمی ندارد. به همین دلیل است که پزشکان گاهی اوقات آن را یک بیماری خاموش مینامند. رایجترین علائم پوکی استخوان شکستن ناگهانی استخوان است، به خصوص پس از یک سقوط کوچک یا تصادف جزئی که در حالت عادی به شما آسیب نمیرساند. حتی اگر پوکی استخوان به طور مستقیم علائمی ایجاد نکند، ممکن است متوجه تغییراتی در بدن خود شوید که میتواند به این معنی باشد که استخوانها قدرت یا تراکم خود را از دست دهند. این علائم هشدار دهنده پوکی استخوان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن یک اینچ یا بیشتر از قد خود.
- تغییر در وضعیت طبیعی بدن شما (خموده شدن یا خم شدن به جلو).
- تنگی نفس (اگر دیسک های ستون فقرات به اندازه کافی فشرده شده باشند تا ظرفیت ریه شما کاهش یابد).
- کمردرد (درد در ستون فقرات کمری).
قطعا مشاهده تغییرات در ظاهر فیزیکی میتواند برا هر فرد مبتلا به پوکی استخوان سخت باشد. یکی از عزیزان ممکن است بیشتر تغییراتی را در بدن شما ببیند (به خصوص قد یا وضعیت بدن شما). مردم گاهی در مورد «کوچک شدن» افراد مسن با افزایش سن صحبت میکنند، اما این میتواند نشانهای از این باشد که باید برای آزمایش تراکم استخوان به پزشک مراجعه کنید.که یک نشانه بارز ارز پوکی استخوان در فرد مبتلا می باشد.
چه چیزی باعث پوکی استخوان می شود؟
پوکی استخوان زمانی اتفاق میافتد که سن بالا میرود و استخوانها توانایی خود را برای رشد مجدد و اصلاح خود از دست میدهند. استخوانها مانند هر قسمت دیگر بدن یک بافت زنده است. آنها به طور مداوم سلولها و بافتهای خود را در طول زندگی جایگزین میکنند. تا حدود 30 سالگی، بدن به طور طبیعی بیشتر از آنچه که از دست میدهید، استخوان میسازد. بعد از 35 سالگی، تجزیه استخوان سریعتر از آنچه بدن میتواند جایگزین آن شود اتفاق میافتد، که باعث از بین رفتن تدریجی توده استخوانی نیز میشود.
اگر پوکی استخوان دارید، توده استخوانی را با سرعت بیشتری از دست خواهید داد. افراد در دوران یائسگی حتی سریعتر توده استخوانی را از دست میدهند.
عوامل خطرناک در پوکی استخوان چیست؟
هر کسی ممکن است به پوکی استخوان مبتلا شود. برخی از گروههای مردم بیشتر احتمال دارد آن را تجربه کنند، از جمله:
- افراد بالای 50 سال داشته باشد
- بانوان به ویژه پس از یائسگی
- افراد با سابقه خانوادگی (اگر فردی در خانواده بیولوژیکی شما مبتلا به پوکی استخوان باشد).
- افرادی که به طور طبیعی لاغر هستند یا “بافت استخوانی ریزتری” دارند. افراد لاغرتر اغلب توده استخوانی طبیعی کمتری دارند، بنابراین هر گونه از تحلیل استخوانی میتواند بیشتر بر آنها تأثیر بگذارد.
- افرادی که سیگار میکشند یا از محصولات تنباکو استفاده میکنند.
برخی از شرایط سلامتی میتوانند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند، از جمله:
- اختلالات غدد درون ریز ، هر شرایطی که بر غدد پاراتیروئید، غده تیروئید و هورمونها تأثیر بگذارد (مانند بیماری تیروئید و دیابت).
- بیماری های دستگاه گوارش (مانند بیماری سلیاک و بیماری التهابی روده [IBD])
- اختلالات خود ایمنی که بر استخوانهای شما تأثیر میگذارند (مانند آرتریت روماتوئید یا اسپوندیلیت آنکیلوزان – آرتریتی که بر ستون فقرات تأثیر میگذارد)
- اختلالات خونی (یا سرطانهایی که بر خون شما تأثیر میگذارد مانند مولتیپل میلوما)
- برخی از داروها یا روشهای جراحی میتوانند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند:
- دیورتیکها (داروهایی که فشار خون را کاهش میدهند و مایعات اضافی را از بدن پاک میکنند.
- کورتیکواستروئیدها (داروهایی که التهاب را درمان میکنند).
- داروهایی که برای درمان تشنج استفاده میشود.
- جراحی چاقی (کاهش وزن).
- هورمون درمانی برای سرطان (از جمله برای درمان سرطان سینه یا سرطان پروستات).
- داروهای ضد انعقاد
- مهارکننده های پمپ پروتون (مانند آنهایی که رفلاکس اسید را درمان میکنند، که میتواند بر جذب کلسیم تأثیر بگذارد).
- دریافت نکردن کلسیم یا ویتامین D کافی در رژیم غذایی
- عدم انجام تمرینات بدنی کافی
- نوشیدن بیش از حد الکل (بیش از دو نوشیدنی در روز)
پوکی استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک پوکی استخوان را با آزمایش تراکم استخوان تشخیص میدهد. تست تراکم استخوان یک تست تصویربرداری است که استحکام استخوانهای شما را اندازه گیری میکند. از اشعه ایکس برای اندازه گیری میزان کلسیم و سایر مواد معدنی در استخوانهای شما استفاده میکند. پزشکان گاهی از آزمایشهای تراکم استخوان اسکن DEXA، اسکن DXA یا اسکن تراکم استخوان استفاده میکنند. همه اینها اسامی مختلفی هستند که به یک آزمون اشاره دارند.
آزمایش تراکم استخوان از سطوح پایین اشعه ایکس برای اندازه گیری تراکم و محتوای مواد معدنی استخوانها استفاده میکند که شبیه به یک اشعه ایکس معمولی است. یک روش سرپایی که شما مجبور نخواهید بود در بیمارستان بمانید و به محض اتمام آزمایش میتوانید به خانه برگردید. در این آزمایش هیچ سوزن یا تزریقی وجود ندارد. بررسی تغییرات در تراکم استخوان بهترین راه برای ابتلا به پوکی استخوان قبل از ایجاد شکستگی استخوان است. اگر سابقه خانوادگی پوکی استخوان دارید، و بیش از 50 سال دارید یا استئوپنی دارید، ممکن است پزشکتان به شما پیشنهاد کند که آزمایشات تراکم استخوان را به طور منظم انجام دهید.
پوکی استخوان چگونه درمان می شود؟
پزشک ترکیبی از درمانهایی را پیشنهاد میکند که از تحلیل رفتن استخوان را کند کرده و بافت استخوانی موجود را تقویت میکند. مهمترین بخش درمان جلوگیری از شکستگی استخوان است. رایجترین درمانهاعبارتند از:
ورزش
ورزش منظم میتواند استخوانها (و تمام بافتهای متصل به آنها مانند ماهیچهها، تاندونها و رباطها) را تقویت کند. پزشک در این شرایط ورزشهای تحمل وزن را برای تقویت عضلات و تمرین تعادل پیشنهاد میدهد. ورزشهایی که باعث میشوند بدن در برابر گرانش کار کند، مانند پیادهروی، یوگا، پیلاتس و تایچی میتوانند قدرت و تعادل را بدون وارد کردن فشار زیاد به استخوانها بهبود بخشند. فیزیوتراپی در این شرایط و متناسب با آسیب استخوانی که دارید بسسیار میتواند کارساز باشد.
مکملهای ویتامین و مواد معدنی
ممکن است مکملهای کلسیم یا ویتامین D بدون نسخه یا نسخهای نیاز داشته باشید که طبق نظر پزشک نوع و دوز توصیه شده برای شما تجویز میشود.
داروهای پوکی استخوان
پزشک تشخیص میدهد که کدام نسخه برای شما و بدن شما بهتر عمل میکند. برخی از رایجترین داروهایی که پزشک برای درمان این مورد استفاده میکند شامل درمانهای هورمونی مانند جایگزینی استروژن یا تستوسترون و بیس فسفوناتها است. افراد مبتلا به پوکی استخوان شدید یا خطر بالای شکستگی ممکن است به داروهایی از جمله آنالوگهای هورمون پاراتیروئید (PTH)، دنوزوماب و روموسوزوماب نیاز داشته باشند. این داروها معمولاً به صورت تزریقی تجویز میشوند.
چگونه می توانم خطر پوکی استخوان را کاهش دهم؟
ورزش و اطمینان از دریافت کلسیم و ویتامین D کافی در رژیم غذایی، معمولاً تمام چیزی است که برای جلوگیری از این عارضه نیاز است. پزشک ترکیبی از درمانهایی را تجویز میکند که برای شما و سلامت استخوان بهترین است. این نکات ایمنی عمومی را برای کاهش خطر آسیب استخوانی انجام دهید:
- همیشه کمربند ایمنی خود را ببندید.
- برای تمام فعالیت ها و ورزش ها از تجهیزات حفاظتی مناسب استفاده کنید.
- مطمئن شوید که خانه و محل کار شما از شلوغی هایی که ممکن است شما یا دیگران را به هم بریزند، خالی باشد.
- همیشه از ابزار یا تجهیزات مناسب در خانه برای رسیدن به اشیا استفاده کنید. هرگز روی صندلی یا میز نایستید.
- یک برنامه غذایی و ورزشی را دنبال کنید که برای شما مفید است.
- اگر در راه رفتن مشکل دارید یا خطر افتادن دارید از عصا یا واکر استفاده کنید.
بهترین درمان پوکی استخوان
طبr براورها و آزمایشات انجام شده در شرکت داروسازی نوتریفورت یک مکمل کلسیم عالی باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
- تامین سلامت استخوان ها
- سلامت سیستم عصبی و عضلانی
- سلامت اسپاسم عضلانی
- جذب بالای کلسیم و فسفر
- تامین سلامت پوست، مو و ناخن
- تامین سلامت سیستم ایمنی
لذا کپسول مکمل ژلاتینی کالمیژل پلاس نوتریفورت برای تقویت و سلامت استخوان تولید شده در شرکت نوتریفورت یک ترکیب قوی و عالی برای تامین کلسیم مور نیاز بدن و بالا بردن تراکم استخوان می تواند بسیار مفید و موثر واقع شود.
جمع بندی
پوکی استخوان، اگرچه یک بیماری خاموش است، اما با شناخت و پیشگیری بهموقع میتوان از بروز مشکلات جدی ناشی از آن مانند شکستگیهای دردناک و محدودکننده جلوگیری کرد. توجه به رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم و مشاوره با پزشک برای آزمایشهای تراکم استخوان، از جمله مهمترین اقدامات برای کنترل و درمان این بیماری هستند. از طرفی، استفاده از مکملهای کلسیم و داروهای تجویزشده توسط پزشک نیز میتواند به حفظ و تقویت سلامت استخوانها کمک کند.