آرتروز چیست؟ یکی از شایعترین بیماریهای مرتبط با مفاصل است که به دلایل مختلف از جمله فرسایش طبیعی مفاصل با افزایش سن و یا آسیبهای قبلی به آنها رخ میدهد. این بیماری میتواند درد، تورم و سفتی در مفاصل ایجاد کند و زندگی روزمره را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. این مقاله به بررسی دقیق علل، علائم، تفاوتها میان انواع مختلف آرتریت و آرتروز و همچنین روشهای پیشگیری و مدیریت این بیماری میپردازد.
آرتروز چیست؟
آرتروز بیماری است که باعث آسیب به مفاصل شما میشود. مفاصل مکانهایی در بدن شما هستند که در آن دو استخوان به هم میرسند. برخی مفاصل به طور طبیعی با افزایش سن فرسوده میشوند. بسیاری از افراد پس از آن سایش طبیعی و مادام العمر دچار آرتروز میشوند. برخی از انواع آرتریت پس از آسیبهایی که به مفصل میزند اتفاق میافتد. برخی از شرایط سلامتی نیز باعث آرتروز می شوند. آرتروز میتواند هر مفصلی را درگیر کند، اما در افراد زیر شایع است:
- دست و مچ دست
- زانوها
- باسن
- پا و مچ پا
- شانه ها
- قسمت پایین کمر
پزشک به شما کمک میکند تا راههایی برای مدیریت علائمی مانند درد و سفتی پیدا کنید. برخی از افراد مبتلا به آرتریت شدید در نهایت نیاز به جراحی برای جایگزینی مفاصل آسیب دیده خود دارند. اگر درد مفاصل را تجربه میکنید که به اندازهای شدید است که روی روال روزانه شما تأثیر میگذارد یا اگر احساس میکنید نمیتوانید مثل همیشه حرکت کنید یا از مفاصل خود استفاده کنید، به پزشک مراجعه کنید.
علائم آرتروز چیست؟
آرتروز علائمی دارد که در همه انواع آرتریت مشترک است، مانند:
- درد مفاصل
- سفتی در مفصل
- کاهش انعطاف پذیری در مفصل آسیب دیده
- ساییدگی استخوان به استخوان
- تورم در اطراف مفصل آسیب دیده
- خارهای استخوانی
آرتریت چیست؟
آرتریت اصطلاحی است که مفاصل را ملتهب میکند. در چند مورد نادر، آرتریت ممکن است پوست، ماهیچهها یا اندامها را تحت تاثیر قرار دهد. سه نوع رایج آرتریت عبارتند از آرتریت روماتوئید، آرتروز و نقرس. آرتریت روماتوئید باعث میشود غشاهای سینوویال اطراف مفاصل متورم و ملتهب شوند. اگر این وضعیت به درستی درمان نشود، غشاء و غضروف انتهای استخوانها در نهایت از بین میرود.
استئوآرتریت ناشی از تحلیل رفتن غضروف انتهای استخوانهاست. غضروف بافتی است که استخوانها و مفاصل را قادر میسازد تا به آرامی حرکت کنند. استئوآرتریت بیشتر در افراد مسن رخ میدهد. به دلیل تماس استخوان به استخوان در مفاصل میتواند بسیار دردناک باشد و منجر به تورم و سفتی شود.
علائم آرتریت چیست؟
علائمی که در این بیماری مشاهده میکنید به نوع آرتریت در مفاصل بستگی دارد. اما علائمی که معمولا در ابتدا ظاهر میشوند، سفتی و درد مفاصل است. علائم دیگری که با انواع آرتریت همراه با التهاب همراه است عبارتند از:
- دامنه حرکتی کوتاه تر
- پوست قرمز در مفاصل آسیب دیده
- تورم در مفاصل
تفاوت بین آرتروز و آرتروز چیست؟
مهم است که هنگام ابتلا به درد مفاصل بدیانیم که به کدام مورد مبتلا شده ایم، لذا برای تشخیص تفاوت میان این دو به موارد زیر توجه کنید:
- تفاوت اصلی بین آرتریت و آرتروز این است که آرتریت اصطلاحی است که تمام انواع آرتریت از جمله آرتروز را در بر میگیرد.
- تفاوت دیگر این است که آرتروز میتواند هر مفصلی را در بدن شما تحت تاثیر قرار دهد و با افزایش سن به دلیل ساییدگی و پارگی مفاصل، بیشتر اتفاق میافتد.
- در برخی موارد، آرتریت برای اشاره به آرتریت روماتوئید استفاده میشود، در حالی که استئوآرتریت برای اشاره به آرتروز مورد استفاده قرار میگیرد.
چرا دچار آرتروز میشویم؟
علت بستگی به نوع آرتریت دارد. استئوآرتریت که همان آرتروز است به دلیل ساییدگی مفصل در طول زمان یا به دلیل استفاده بیش از حد ایجاد میشود. آرتریت روماتوئید، لوپوس و اسکلرودرمی ناشی از حمله سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود بدن است. نقرس در اثر تجمع کریستالها در مفاصل ایجاد میشود.
روش های پیشگیری از آرتروز چیست؟
برخی از اشکال آرتریت به طور طبیعی اتفاق میافتند یا به دلیل شرایط سلامتی نمیتوانید تغییر دهید، بنابراین همیشه راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد. با این حال، شما میتوانید شانس خود را برای ابتلا به آرتریت کاهش دهید:
- اجتناب از مصرف تنباکو
- پیروی از یک برنامه غذایی و ورزشی که برای شما مفید است
- انجام ورزش های کم تاثیر (ورزش هایی که خیلی سنگین نیستند)
- برای هر فعالیتی که می تواند به مفاصل شما آسیب برساند، همیشه از تجهیزات حفاظتی مناسب استفاده کنید.
آیا مشکل آرتروز درمان قطعی دارد؟
اگرچه هیچ درمانی برای انواع آرتریت وجود ندارد، درمان و حمایت زودهنگام (از جمله دارو، تغییر شیوه زندگی، درمانهای حمایتی و جراحی) میتواند خطر آسیب مفاصل را کاهش داده و تأثیر این بیماری را محدود کند.
هیچ درمانی برای آرتریت وجود ندارد، اما درمانهای زیادی وجود دارد که میتواند به کاهش سرعت آن کمک کند. درمان استئوآرتریت شامل تغییر سبک زندگی، داروها و جراحی است. هدف درمان آرتریت روماتوئید کاهش پیشرفت بیماری و به حداقل رساندن التهاب مفاصل است که به جلوگیری از آسیب مفاصل کمک میکند.
آیا بیماری آرتروز خطرناک است؟
آرتریت بدون درمان مناسب میتواند منجر به پیامدهای شدید و پیچیده شود. در برخی موارد، فرد میتواند تنها با تغییر رژیم غذایی، افزایش سطح فعالیت بدنی و اجتناب از استرس، از آرتروز بهبود یابد. با این حال، این موارد فقط موارد خفیف هستند. اغلب، درمان آرتریت نیاز به تلاش بیشتری دارد.
برای بهبود آرتروز چه بخوریم؟
در اینجا غذاهای کلیدی از رژیم غذایی مدیترانهای و اینکه چرا آنها برای سلامت مفاصل بسیار مفید هستند، آورده شده است. اطلاعات بیشتری برای مدیریت درد با منابع درد ما پیدا کنید.
ماهی برای درمان آرتروز
چه مقدار: سه تا چهار اونس (85 تا 113 گرم ) ماهی را دو بار در هفته توصیه میکنند. متخصصان آرتریت ادعا میکنند که بیشتر بهتر است.
چرا: برخی از انواع ماهی ها منابع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که با التهاب مبارزه میکنند. اخیراً، محققان نشان دادهاند که مصرف مکملهای روغن ماهی به کاهش تورم و درد مفاصل، مدت انقباض صبحگاهی و فعالیت بیماری در میان افرادی که به آرتریت روماتوئید (RA) مبتلا هستند، کمک میکند.
بهترین منابع: سالمون، ماهی تن، ساردین، شاه ماهی، آنچوی، گوش ماهی و دیگر ماهی های آب سرد. همچنین مصرف روزانه 600 تا 1000 میلی گرم مکمل روغن ماهی، سفتی، حساسیت، درد و تورم مفاصل را کاهش میدهد.
آجیل و دانه ها و آرتروز
چقدر: روزانه 1.5 اونس آجیل بخورید (یک اونس تقریباً یک مشت است).
چرا: مطالعات متعدد نقش آجیل را در یک رژیم غذایی ضد التهابی تایید میکند.” یک مطالعه نشان داد که در طی یک دوره 15 ساله، مردان و زنانی که بیشترین آجیل را مصرف میکردند، 51% کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از یک بیماری التهابی (مانند RA) در مقایسه با افرادی بودند که کمترین آجیل را مصرف میکردند. مطالعه دیگری نشان داد که افراد با سطوح پایین ویتامین B6 که در اکثر آجیلها یافت میشود سطوح بالاتری از نشانگرهای التهابی داشتند.
بهترین منابع: آجیل سرشار از چربی های غیراشباع تک غیر اشباع است که با التهاب مبارزه می کند. و اگرچه چربی و کالری نسبتاً بالایی دارند، اما مطالعات نشان میدهد که مصرف آجیل باعث کاهش وزن میشود، زیرا پروتئین، فیبر و چربیهای تک غیراشباع آن سیرکننده هستند. اردووس می گوید: «فقط به خاطر داشته باشید که بیشتر همیشه بهتر نیست.
نقش میوه ها و سبزیجات در درمان آرتروز چیست
چه مقدار: روزانه 9 وعده یا بیشتر (یک وعده برابر است با یک فنجان بیشتر سبزیجات یا میوهها یا دو فنجان سبزیهای برگدار خام).
چرا: میوهها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هستند. این مواد شیمیایی قوی به عنوان سیستم دفاعی طبیعی بدن عمل میکنند و به خنثی کردن مولکولهای ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد که میتوانند به سلولها آسیب برسانند، کمک میکنند. تحقیقات نشان داده است که آنتوسیانین موجود در گیلاس و سایر میوههای قرمز و بنفش مانند توت فرنگی، تمشک، زغال اخته و شاه توت دارای اثر ضد التهابی است.
بهترین منابع: مرکبات مانند پرتقال، گریپ فروت و لیموترش سرشار از ویتامین C هستند. تحقیقات نشان میدهد که دریافت مقدار مناسب این ویتامین به پیشگیری از آرتریت التهابی و حفظ سلامت مفاصل کمک میکند. همچنین خوردن سبزیجات غنی از ویتامین K مانند بروکلی، اسفناج، کاهو، کلم پیچ و کلم به طور چشمگیری نشانگرهای التهابی در خون را نیز کاهش میدهد.
روغن زیتون برای درمان آرتروز
مقدار: دو تا سه قاشق غذاخوری در روز.
چرا: روغن زیتون سرشار از چربیهای سالم برای قلب و همچنین اولئوکانتال است که خواصی مشابه داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) دارد. Oleocanthal (یک ترکیب طبیعی است که در روغن زیتون فوق بکر (extra virgin olive oil) یافت میشود و به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی آن شناخته شده است). فعالیت آنزیمهای COX را با عملکرد دارویی مشابه ایبوپروفن مهار میکند. مهار این آنزیمها فرآیندهای التهابی بدن را کاهش داده و حساسیت به درد را کاهش میدهد.
بهترین منابع: روغن زیتون فرابکر کمتر پالایش و فرآوری میشود، بنابراین مواد مغذی بیشتری نسبت به انواع استاندارد حفظ میکند. و این تنها روغن با فواید سلامتی نیست. روغنهای آووکادو و گلرنگ خواص کاهش دهنده کلسترول را نشان دادهاند، در حالی که روغن گردو 10 برابر روغن زیتون امگا 3 دارد.
آیا غلات کامل در درمان آرتروز موثر است؟
چه مقدار: در مجموع شش اونس غلات در روز بخورید. حداقل سه مورد از آن باید از غلات کامل تهیه شود. یک اونس غلات کامل برابر با ½ فنجان برنج قهوهای پخته شده یا یک تکه نان سبوسدار است.
چرا: غلات کامل حاوی مقدار زیادی فیبر پرکننده هستند که میتواند به شما در حفظ وزن سالم کمک کند. غذاهای غنی از فیبر میتوانند سطح CRP را که یک نشانگر التهابی است، کاهش دهند.
بهترین منابع: غذاهای تهیه شده از مغز کامل غلات مانند آرد گندم کامل، بلغور جو دوسر، بلغور، برنج قهوهای و کینوا را مصرف کنید. برخی از افراد ممکن است نیاز داشته باشند که مراقب غلات کاملی باشند که میخورند. گلوتن، پروتئینی که در گندم و سایر غلات یافت می شود با التهاب افراد مبتلا به بیماری سلیاک (CD) یا حساسیت به گلوتن مرتبط است.
مکمل های مناسب برای درمان آرتروز چیست؟
اگر بخواهیم بهترین مکملی که برای دردهای مفصلی مثل آرتروز را معرفی کنیم، کپسول مکمل ژلاتینی کالمیژل پلاس نوتریفورت بهترین گزینه است زیرا علاوه بر داشتن کلسیم و منیزیم حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین کا و د نیز می باشد که برای تقویت مفاصل بسیار مفید و موثر است.
جمع بندی
آرتروز یک بیماری مفصلی شایع است که میتواند زندگی فرد را به دلیل درد و محدودیتهای حرکتی تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما با مدیریت درست و اتخاذ رویکردهای مناسب مانند تغییر سبک زندگی، مصرف داروها و در برخی موارد جراحی، میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید. تشخیص و مداخله بهموقع در کنار تغذیه سالم و فعالیتهای بدنی منظم از راههای مؤثر برای کاهش علائم این بیماری است.