ورم معده چیست و چرا ایجاد میشود؟ معرفی مکمل های درمانی

ورم معده چیست و چرا ایجاد میشود؟ معرفی مکمل های درمانی

در این مطلب قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که ورم معده چیست؟ گاستریت، که معمولا به عنوان ورم معده شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن پوشش داخلی معده ملتهب شده و اغلب منجر به ناراحتی و مشکلات گوارشی می‌شود. این پوشش محافظ که به عنوان مخاط شناخته شده است، معمولاً معده را در برابر اسیدهای خشن، آنزیم‌ها و میکروارگانیسم‌ها محافظت می‌کند. با این حال، هنگامی که سیستم ایمنی تهدیدی را تشخیص می‌دهد، یک پاسخ التهابی ایجاد می‌کند که می‌تواند منجر به علائم گاستریت شود. شناخت انواع، علل و عوارض احتمالی گاستریت برای مدیریت و پیشگیری از این مشکل رایج گوارشی ضروری است.

ورم معده چیست؟

ورم معده (گاستریت) التهاب در پوشش داخلی معده است. این پوشش (بافت نرمی به نام مخاط) از معده در برابر اسیدها، آنزیم‌ها و میکروارگانیسم‌هایی که هر روز از آن عبور می‌کنند محافظت می‌کند. گاستریت زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن، تهدیدی را برای این سد تشخیص دهد. سیستم ایمنی بدن باعث ایجاد التهاب در بافت‌ها می‌شود تا به مبارزه با عفونت‌ها و بهبودی کمک کند.

انواع مختلف ورم معده شامل چه مواردی است؟

ممکن است گاستریت حاد یا گاستریت مزمن داشته باشید:

  • ورم معده حاد (گاستریت حاد) ناگهانی و موقتی است. شرایط ایجاد کننده آن نیز حاد است.
  • ورم معده مزمن (گاستریت مزمن) یک بیماری طولانی مدت است، اگرچه ممکن است همیشه (یا اصلاً) متوجه آن نشوید. به تدریج در نتیجه یک بیماری مزمن دیگر ایجاد می شود.

گاستریت همچنین می تواند فرسایشی یا غیر فرسایشی باشد:

  • ورم معده فرسایشی (گاستریت فرسایشی) به این معنی است که عامل ایجاد کننده گاستریت در واقع از بین بردن پوشش معده است و زخم بر جای می‌گذارد که اغلب به خاطر یک ماده شیمیایی مانند اسید، صفرا، الکل یا مواد مخدر است.
  • ورم معده غیر فرسایشی (گاستریت غیر فرسایشی) تغییرات فرسایشی بر جای نمی‌گذارد، اما ممکن است باعث تحریک شود، مانند قرمز شدن پوشش معده. شکل خاصی از گاستریت غیر فرسایشی، گاستریت آتروفیک، می‌تواند باعث شود که پوشش معده شما با نازک شدن یا تحلیل رفتن (آتروفی) واکنش نشان دهد که می‌تواند باعث مشکلات گوارشی شود.

بر اساس علت، گاستریت ممکن است نام خاص‌تری داشته باشد. چند نمونه عبارتند از:

  • گاستریت عفونی
  • گاستریت ناشی از دارو
  • گاستریت ناشی از الکل
  • گاستریت ناشی از استرس
  • گاستریت خودایمنی
  • گاستریت ائوزینوفیلیک

چرا به ورم معده مبتلا میشویم؟

ورم معده (گاستریت) پاسخی از سیستم ایمنی بدن به چیزی است که از قبل در معده اتفاق می‌افتد. سیستم ایمنی بدن سلول‌های التهابی را به پوشش معده می‌فرستد تا با عفونت‌ها مبارزه کند و به ترمیم بافت‌ها کمک کند. التهاب، در صورت داشتن علائم، باعث علائم گاستریت می‌شود.

عفونت ها

عفونت‌ها از شایع‌ترین علل ورم معده (گاستریت) به ویژه گاستریت حاد هستند. عفونت‌های باکتریایی و عفونت‌های ویروسی مرتبط با آنفولانزای معده می‌توانند واکنش کوتاه مدتی ایجاد کنند که معمولاً خود به خود از بین می‌رود. عفونت هلیکوباکتر پیلوری یک عفونت باکتریایی شایع و مزمن است که می‌تواند باعث گاستریت مزمن شود. به طور معمول، عفونت‌های انگلی و عفونت‌های قارچی نیز می‌توانند باعث گاستریت حاد یا مزمن شوند.

مواد شیمیایی

الکل و برخی داروها بسته به مقدار و تعداد دفعات مصرف آنها می‌توانند باعث ورم معده (گاستریت) حاد یا مزمن شوند. آنها می‌توانند باعث فرسایش شیمیایی پوشش معده نیز می‌شوند (گاستریت فرسایشی). استفاده بیش از حد از NSAID ها (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی)، مانند آسپرین و ایبوپروفن، یکی از شایع‌ترین علل گاستریت حاد است. برخی از داروهای تفریحی مانند کوکائین نیز ممکن است باعث آن شوند.

بیماری خود ایمنی

بیماری‌های خود ایمنی باعث التهاب مزمن می‌شوند. در بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی بدن به اشتباه با التهاب به سلول‌ها حمله می‌کند. ورم معده (گاستریت) خودایمنی مزمن می‌تواند خود به خود اتفاق بیفتد. یا در موارد نادر ممکن است گاستریت به عنوان عارضه جانبی یک بیماری خودایمنی دیگر ایجاد شود.

کاهش عرضه خون

یک جراحی بزرگ، ضربه یا بیماری بحرانی می‌تواند باعث گاستریت حاد شود. استرس شدید فیزیولوژیکی باعث می‌شود که بدن جریان خون را از سیستم گوارشی خارج کند تا آن را به سمت اندام‌های حیاتی هدایت کند. این سیستم دفاعی مخاط معده را کاهش می‌دهد و آن را در برابر مواد شیمیایی داخل آن آسیب پذیرتر می‌کند.

سایر علل ابتلا به ورم معده:

سایر علل که فرد را می تواند به این عارضه مبتلا کند عبارتند از:

  • پرتودرمانی (موکوزیت)
  • شیمی درمانی
  • رفلاکس صفرا

ایجاد ورم معده چه عوارضی دارد؟

اغلب اوقات، گاستریت موقتی است و جدی نیست. اما اگر ورم معده برای مدتی ادامه پیدا کند، در نهایت می‌تواند به پوشش معده شما آسیب برساند. این می‌تواند منجر به عوارض زیر شود:

ورم معده فرسایشی و عوارض زخم

گاستریت فرسایشی می‌تواند منجر به بیماری زخم معده شود. زخم‌ها می‌توانند باعث خونریزی گوارشی شوند و منجر به کم‌خونی شوند. زخم‌های مکرر نیز می‌توانند باعث ایجاد اسکار شوند. بافت اسکار در معده اگر سوراخ‌های پایین (پیلور) را باریک یا مسدود کند، می‌تواند مشکل ساز شود. به این انسداد خروجی معده (GOO) می‌گویند.

زخمی که بهبود نمی‌یابد در نهایت سوراخی را در تمام دیواره معده ایجاد می‌کند (سوراخ شدن دستگاه گوارش). که می‌تواند به باکتری‌های معده اجازه دهد تا به حفره شکم (پریتونیت) فرار کنند. پریتونیت می‌تواند منجر به عوارض بیشتر، از جمله سپتی سمی و سپسیس شود.

گاستریت غیر فرسایشی، آتروفی و ​​متاپلازی

گاستریت غیر فرسایشی عوارض را بسیار کندتر ایجاد می‌کند. اما پس از سال‌ها، می‌تواند باعث کاهش مخاط معده (آتروفی) شود و برخی از عملکرد خود را از دست بدهد. ممکن است در هضم و جذب برخی مواد مغذی مانند آهن، اسید فولیک و ویتامین B12 (کم خونی خطرناک) مشکل بوجود آورد.

به ندرت، گاستریت طولانی‌مدت می‌تواند باعث شود که سلول‌های پوشش معده شما ساختارشان را بازسازی کنند و به‌طور کلی شبیه بافت متفاوتی به نظر برسند. به این متاپلازی روده معده می‌گویند. پزشکان این تغییر سلولی را پیش سرطانی می‌دانند، به این معنی که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد.

چطور بفهمیم که به ورم معده مبتلا شده ایم؟

ورم معده ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکند. اگر اینطور باشد، به این معنی است که شدید است یا برای مدت طولانی ادامه دارد. علائم ممکن است زمانی رخ دهد که پوشش معده شما به اندازه کافی فرسوده شده باشد که دیگر نتواند از خود در برابر اسیدها و آنزیم‌های خود دفاع کند. اسیدها ممکن است باعث علائم سوء هاضمه شوند یا باعث زخم معده شوند که در نتیجه باعث درد و خونریزی نیز می‌شود. علائم شامل موارد زیر است:

  • از دست دادن اشتها یا احساس سیری بلافاصله بعد از غذا خوردن
  • معده درد و نفخ
  • حالت تهوع و/یا استفراغ

اگر زخم خونریزی دهنده دارید، ممکن است متوجه شوید:

  • خون سیاه در مدفوع شما (ملنا)
  • خون سیاه در استفراغ شما (استفراغ پودر قهوه)

راهکار های جلوگیری از ابتلا به ورم معده

ممکن است پیشگیری از ورم معده آسان نباشد، زیرا بستگی به این دارد که افراد شرایط دیگری داشته باشند که خطر ابتلا به ورم معده را افزایش دهد. با این حال، اقداماتی که افراد می‌توانند برای کمک به پیشگیری از ابتلا به ورم معده انجام دهند عبارتند از:

  • شستن دست‌ها برای جلوگیری از عفونت
  • مدیریت موقعیت‌های استرس‌زا برای کاهش احتمال ابتلا به ورم معده ناشی از استرس
  • پرهیز از خوردن غذاهای تند
  • محدود کردن مصرف کافئین
  • محدود کردن مصرف الکل

جمع بندی

در حالی که گاستریت می‌تواند یک وضعیت موقت و قابل کنترل باشد، اما در صورت عدم درمان، می‌تواند منجر به عوارض جدی‌تری شود. تشخیص زودهنگام علائم، درک علل مختلف، از عفونت‌ها گرفته تا پاسخ‌های خود ایمنی) و انجام اقدامات پیشگیرانه می‌تواند به کاهش خطر کمک کند. چه از طریق تغییر سبک زندگی، داروها یا مداخلات پزشکی، رسیدگی سریع به گاستریت برای حفظ سلامت گوارش و رفاه کلی کلیدی است.

جدیدترین مطالب بلاگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed